Chokladskolan del I

Kakaofrukt

Den färdiga chokladens smak och karaktär beror dels på hur den är tillverkad och hur många procent kakaomassa den innehåller, men vilken typ av kakaoböna är det som påverkar smaken mest av allt. Förenklat så kan man dela in de olika kakaotyperna i tre grupper som kallas Criollo, Forastero och Trinitario.

 

Criollo, är den äldsta och var den vanligaste kakaon fram till 1700-talet. Är i dag nästan utrotad, svårodlad, drabbas lätt av sjukdomar. Ädel kakao med fantastisk smak. Till denna grupp hör många underarter.

 

Forastero, Omfattar ca 80% av all kakao som odlas. Växer främst i Västafrika. Räknas som en bulkprodukt för lågprisvaror. Ger hög avkastning, drabbas inte så lätt av sjukdomar men ingen finess eller karaktär i smak, finns dock undantag bland några underarter.

 

Trinitario är en korsning mellan Criollo och Forastero. En kommersiell kvalitetskakao med många underarter som varierar i smak efter växtplats.

 

 

Leave a Reply